Det är ju faktiskt inte bara Linköping som har en blomstrande musikscen! Faktum är att Sverige är fullt av populära festivaler och arrangemang året runt, men på sommaren är det förstås lite extra mycket som händer.

I det här inlägget tänkte vi skriva om ett lite speciellt musikevent, nämligen Bingsjöstämman. Som namnet kanske kan antyda en smula så är det en stämma som går av stapeln i just Bingsjö, och för dig som undrar var Bingsjö ligger så kan vi berätta att det är en ort som ligger ganska långt ifrån det mesta, men lite mindre långt från Rättvik.

tällberg

Härlig fäbod i Tällberg!

Faktum är att Rättvik och Tällberg är de närmaste större orterna, och den som vill boka hotell Tällberg bör vara ute i mycket god tid för att vara säker på att få rum under just den här veckan i juli (Bingsjöstämman anordnas den första veckan i juli varje år, och har så gjort sedan 1969). Ett hotellbesök i Tällberg kan med fördel också kombineras med ett besök i Dalhalla eller en tur på Siljan, som allmänt anses vara en av Sveriges vackrare sjöar.

Så vad är det för musik som spelas på stämman då? Jo, här är det stråkar och dragspel som gäller. Det är helt enkelt ett folkmusikarrangemang! Men vad som var förbehållet en samling ”nördar” fram tills för bara några år sedan, har nu kommit att bli något betydligt större och mer folkligt. På Bingsjöstämman samlas såväl klassiskt skolade musiker som glada amatörer, dansare, turister och folk knutna till helt andra genrer.

Dalarna är överlag känt för att vara musikalist, med en stark Rockabilly-scen i Enviken och förstås också Peace and Love i Borlänge. Flera stora band och artister springer ur framför allt Borlänge sedan Jussi Björlings tid, och många tycker också om att uppträda i det gamla kalkbrottet i Dalhalla. Något du inte får missa om du har vägarna förbi Rättvik och Tällberg!